Φόρτωση...

Ο Ιστότοπος είναι υπό κατασκευή

Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ιδρύθηκε επίσημα το 1908 αν και υπάρχουν έγγραφα όπου φαίνεται πως ιδρύθηκε πολύ νωρίτερα. Σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος στεγάζεται σε ιδιόκτητα γραφεία στην οδό Βενιζέλου 1. Τα γραφεία παραχωρήθηκαν δωρεάν από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Τρικάλων, υπό την προεδρεία του κ. Δημ. Σαράντη. Σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Ηρακλή Μπλουγούρα ο Ε. Σ. Τ. είναι η δεύτερη συνδικαλιστική πανελλαδική δύναμη σε μέλη και δραστηριότητες. «Πήραμε την Προεδρεία την Διοίκηση και την έδρα της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας στα Τρίκαλα και την ανεβάσαμε στην πρώτη θέση σε αντιπροσώπους και δραστηριότητες μαζί με την πανίσχυρη Ομοσπονδία Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου.
Παράλληλα έχουμε και το πρώτο γραφείο Πανθεσσαλικά στα Τρίκαλα που στεγάζεται η ΟΕΣΘ.
Διεκδικήσαμε και συμμετέχουμε επάξια στα Δ/κα Συμβούλια της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του κέντρου Ανάπτυξης. Προαναγγέλθηκε η ίδρυση γραφείου ΚΑΕΛΕ στα Τρίκαλα, αφού παρακάμφτηκαν οι οποιεσδήποτε δυσκολίες για την ίδρυσή του, υπάρχουν μόνο 11 Γραφεία Πανελλαδικά (6 Παραρτήματα και 5 Γραφεία). Έχουμε στην πόλη μας ένα «Εμπορικό Σχολείο» που στοχεύει στην αναμόρφωση και στον εκσυγχρονισμό του Τρικαλινού εμπορίου και την δωρεάν κατάρτιση και επανακατάρτιση των μελών μας, των συνεργατών μας, τα στελέχη και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις μας καθώς και ανέργων νέων που επιθυμούν να ασχοληθούν με το Εμπόριο.

Δραστηριότητες του Συλλόγου

Σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος στεγάζεται σε ιδιόκτητα γραφεία στην οδό Βενιζέλου 1. Τα γραφεία παραχωρήθηκαν δωρεάν από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Τρικάλων, υπό την προεδρεία του κ. Δημ. Σαράντη. Σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Ηρακλή Μπλουγούρα ο Ε. Σ. Τ. είναι η δεύτερη συνδικαλιστική πανελλαδική δύναμη σε μέλη και δραστηριότητες. «Πήραμε την Προεδρεία την Διοίκηση και την έδρα της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας στα Τρίκαλα και την ανεβάσαμε στην πρώτη θέση σε αντιπροσώπους και δραστηριότητες μαζί με την πανίσχυρη Ομοσπονδία Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου.
Παράλληλα έχουμε και το πρώτο γραφείο Πανθεσσαλικά στα Τρίκαλα που στεγάζεται η ΟΕΣΘ.
Διεκδικήσαμε και συμμετέχουμε επάξια στα Δ/κα Συμβούλια της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του κέντρου Ανάπτυξης. Το θεωρώ ιδιαίτερα τιμητικό για την πόλη μας που με τιμήσανε με το τιμητικό αξίωμα του Γεν. Γραμματέα του Κεντρικού ΚΑΕΛΕ στην Αθήνα, παράλληλα συμμετέχω σε πολλούς τομείς και σημαντικές επιτροπές. Προαναγγείλαμε την ίδρυση γραφείου ΚΑΕΛΕ στα Τρίκαλα, αφού παρακάμψαμε τις οποιεσδήποτε δυσκολίες για την ίδρυσή του, υπάρχουν μόνο 11 Γραφεία Πανελλαδικά (6 Παραρτήματα και 5 Γραφεία).  ». Η δραστηριότητα του ΚΑΕΛΕ είναι αναγνωρισμένη και πανελλαδικά επιτυχημένη. Έχουμε στην πόλη μας ένα «Εμπορικό Σχολείο» που στοχεύει στην αναμόρφωση και στον εκσυγχρονισμό του Τρικαλινού εμπορίου και την δωρεάν κατάρτιση και επανακατάρτιση των μελών μας, των συνεργατών μας, τα στελέχη και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις μας καθώς και ανέργων νέων που επιθυμούν να ασχοληθούν με το Εμπόριο. Οι καταρτιζόμενοι εφοδιάζονται με το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό και με βεβαιώσεις επαγγελματικής κατάρτισης που είναι αναγνωρισμένες και έχουν και μόρια για προσλήψεις κ.τ.λ. είναι στις προθέσεις και τους στόχους μας η αγορά ιδιόκτητου ΚΑΕΛΕ στα Τρίκαλα με πρώτο στόχο το Επιμελητήριο Τρικάλων μαζί φυσικά με τον ΟΑΕΕ».
Μιλώντας για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ο κ. Μπλουγούρας εξέφρασε ένα γενικότερο παράπονο του εμπορικού κόσμου δεδομένου ότι:
«-Δε μας στηρίζουν στο ωράριο ενώ είναι στη διακριτική τους ευχέρεια.
-Δεν περιορίζουν τους εκτός Νομού μικροπωλητές ενώ άλλοι Νομοί τις απαγορεύουν τελείως.
-Δεν στηρίζουν το, καθολικό σχεδόν, αίτημά μας για αλλαγή της ημέρας εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς από Δευτέρα σε Τετάρτη με τη δικαιολογία του «εθιμικού χαρακτήρα». Σήμερα γίνονται επαναστατικές αλλαγές, οι αραμπάδες, τα κάρα και τα τούρκικα κατάλοιπα που είχαν συμμετοχή από την Κυριακή στο παζάρι της Δευτέρας έχουν εκλείψει, σήμερα η προσέλευση γίνεται με Μερσεντές και νταλίκες, αρπάζουν τα τρικαλινά χρήματα και τα φυγαδεύουν.»


Αιτήματα

Εκτός όμως από τα αιτήματα που αφορούν αποκλειστικά στον εμπορικό κόσμο του νομού, ο Ε.Σ. Τρικάλων έχει κατά καιρούς εκφράσει τη βούλησή του για μια σειρά σημαντικών αναπτυξιακών έργων που πρέπει να γίνουν στην περιοχή μας, όπως:


1) Εκτροπή Αχελώου
2) Αποπεράτωση δρόμου Τρικάλων – Άρτας
3) Αεροδρόμιο στα Τρίκαλα με ιδιωτική πρωτοβουλία
4) Σήραγγα Δομοκού για την ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλίας
5) Βιομηχανική ζώνη στα Τρίκαλα
6) Επέκταση της Σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα-Ηπείρου-Κοζάνη
7) Σήραγγα Γκρόπας για άμεση οδική σύνδεση των ΚΤΕΛ Τρικάλων Άρτας μέσω Μεσοχώρας
8) Τουριστική αξιοποίηση περιοχής Ασπροποτάμου και εκμετάλλευση δασικού πλούτου.

Η πλειονότητα των παραπάνω αιτημάτων διατυπώνεται τα τελευταία 50 χρόνια χωρίς αποτελέσματα. Κανείς δε γνωρίζει να πει με βεβαιότητα ως πότε αυτά θα αποτελούν βασικά αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου αλλά και ολόκληρου του Τρικαλινού λαού…